Image

Συμμετοχή αντιπροσωπίας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας

Τα ζητήματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας υπό το πρίσμα της πολεμικής ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή αλλά και της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, κυριάρχησαν στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Μπριζ, στις 3 - 5 Μαρτίου 2024.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Στέφανος Γκίκας, καθώς και τα μέλη της κ.κ. Βασίλειος Υψηλάντης, Ευάγγελος Αποστολάκης και Δημήτριος Μάντζος.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Σ. Γκίκας ανέφερε ότι η δέσμευση της Ελλάδας για μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει ακλόνητη σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικό κέντρο εφοδιασμού, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή γεωπολιτική του σημασία, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με την "Στρατηγική Πυξίδα" της ΕΕ, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο στρατηγικό περιβάλλον και επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES η οποία ενδυναμώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της ΕΕ και επαναβεβαιώνει τον ρόλο της ως παράγοντα παροχής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Από τη πλευρά του, κ. Βασίλειος Υψηλάντης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει τη δημιουργία του μηχανισμού διευκόλυνσης και συνυπέγραψε την κοινή διακήρυξη των ηγετών της G7 για την υποστήριξη προς την Ουκρανία για τις δεσμεύσεις ασφάλειας όσον αφορά την παροχή βιώσιμης και μακροπρόθεσμης στρατιωτικής εκπαίδευσης. Τόνισε μάλιστα, ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εκπαιδεύσει τους πιλότους της Ουκρανίας στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F16.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να σταθεροποιήσει την άμεση γειτονία της και να αποτρέψει τη ρωσική επιρροή.

Ο κ. Ευάγγελος Aποστολάκης σημείωσε ότι η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την καλύτερη και αποτελεσματική αντίδραση στις συνεχείς απειλές που αντιμετωπίζει η Ένωση. Επεσήμανε ωστόσο, ότι δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη όσον αφορά την ένταξη της εργαλειοποίησης των μεταναστών στην κατηγορία των υβριδικών απειλών, δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..

Τέλος, ο κ. Δημήτριος Μάντζος στην παρέμβαση της τόνισε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη συζήτηση για τη διεύρυνση και την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων η ευρωπαϊκή προοπτική συμφωνήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πριν από 21 χρόνια.

Τόνισε, ότι πρέπει να έχουμε μια πιο συνεκτική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας δεδομένων των σοβαρών γεωπολιτικών αλλαγών, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και κατέληξε λέγοντας, ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας και του ρεβιζιονισμού για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Νοτίων Χωρών όπου εκφράστηκε η ανησυχία των συμμετεχόντων για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με έμφαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.